четвъртък, 26 март 2009 г.

САТАНИСТКИТЕ СИМВОЛИ СА ПО-ОПАСНИ ОТ ЗАБРАДКИТЕ!


Докато бил министър, Даниел Вълчев нямало да позволи забрадки в училище! Училището било светско. Това е есенцията на проекта на Закон за образованието, което той смята за дело на живота си. По-обосновано министърът пояснява, че религиозните символи нямат място в училището, кръстовете трябва да бъдат забранени ведно със забрадката на учителката в Ковачево.
Забрадките обаче никому нищо не са сторили. Те не са свидетелство за принадлежност към „радикално ислямско движение", а за съпричастност към исляма. Ислямът обаче е официално регистрирано вероизповедание, а радикалният ислям пък е политическо движение, несъвместимо с догмите на религията, най-малко защото ислямът забранява самоубийството на атентаторите-камикадзе. Това наскоро добре обясни арабистът Киряк Цонев.
Православната традиция също изисква жената да е забрадена. Вгледайте се в снимките на българските жени отпреди няколко десетилетия - за тях забрадката е норма от най-ранна възраст и се носи и в училище, и навсякъде другаде.
Всъщност дали точно забрадката от Ковачево дърпа нещата в образованието назад? Дали тя ни прави една от последните страни в Европа по грамотност по време на мандата на Вълчев? Не. Там ни поставя неговата работа като просветен министър. Той смята, че трябва да се разправи с „религиозните символи" в училището, защото сам себе си изповядва като „атеист". Трябва ли обаче заради убежденията на един човек да забравим, че историята на неговото „светско училище" не е историята на българското училище? Да забравим Св. Климент Охридски, чието име носи Софийския университет? Охридската, Преславската, Търновската книжовни школи?
Как могат да се премахнат кръстовете от герба на Републиката? Там те са точно 6! И този герб, както подсказват юристи, се поставя върху дипломите на това училище. Ако министърът толкова държи да се пребори със символите, ще трябва да престане да носи вратовръзка с „уиндзорски възел", защото във Великобритания монархът е глава на Англиканската църква. Същото важи и за панталона с ръб. Той е въведен от някогашен британски престолонаследник, тоест от потенциален глава на тази църква.
Защо обаче и дума не обелва министърът за сатанистките символи по якетата и фанелките на любителите на металния рок? Смята ли той, че ще трябва да се ограничи показването на националните флагове на страните, които са включили кръста в своите гербове? А как мисли да обясните защо не трябва да се показва флагът на Израел, например, нали в центъра му е един друг „религиозен символ"?

В. “Политика”, 26 март 2009 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.