четвъртък, 6 октомври 2011 г.

ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е В РОМИТЕ, А В ТОЛЕРИРАНЕТО НА ПРЕСТЪПНОСТТА

За Православието един етнос не може да има предимство пред друг. Всички вярващи сме народ Божи. "Няма вече иудеин, ни елин; ... всички вие едно сте в Христа Иисуса" пише св. ап. Павел (Гал. 3:28).

Престъпниците роми са толкова отговорни, колкото и българите престъпници. Друг е въпросът дали страната не се управлява от хора, които уреждат предимно себе си и виждат бъдещето само един мандат време напред.

Има роми, които са морални, жертвоготовни и трудолюбиви. Има и роми, които продават децата си и се занимават с кражби, проституция и наркотици, изповядват дори "цигански расизъм". Точно с тези роми трябва да се занимава властта, но не го прави и всеки знае защо. Това е политически лост, който с лекота може да подкара гетата да гласуват за този или онзи. После този или онзи прекратява преписките срещу "Цар" Киро.

Ловчанският митрополит Гавриил ясно и точно изрази своето мнение по казуса "Катуница": "Църквата не вижда вина и отговорност у етноси. В същото време всеки, който върши беззаконие, сам трябва да си понесе отговорността!"

В този дух е и "Посланието" на Светия синод от 29 септември до православните християни. Престъпникът е престъпник, бил той българин, ром или турчин.

Размириците не са правосъдие. От отпушването на страстта на хаотичното отмъщение основната полза е за оня с рогата и опашката. Така постепенно ще стигнем до омраза срещу властта, вместо да си я поправим. И вместо справедливост ще пожънем анархия. Затова Писанието казва: "Всяка душа да се подчинява на върховните власти, защото няма власт, която да не е от Бога; и каквито власти има, те са от Бога наредени. Затова, който се противи на властта, противи се на Божията наредба. А ония, които се противят, ще навлекат върху си осъждане." (Рим. 13:1-3).

Да молим Бога и да просвещаваме хората - на това учи Църквата.

И нека не забравяме, че както водени от Христовата Църква спасихме някога нашите евреи, така спасихме и българските цигани. В други държави по заповед на Хитлер те поеха към газовите камери веднага след евреите.

Ако престанем да виждаме у другородеца наш ближен, значи вече не сме християни - на това също учи Православната Църква!

„24 часа”

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.