понеделник, 18 март 2024 г.

КАЗУСЪТ С КЛЕВЕТАТА ДО ЦАРИГРАДСКИЯ ПАТРИАРХ

Скоро след публикуването на интервюто от 14 март в сайта на „24 часа“ си позволих, както обикновено, да го препубликувам в блога си, създаден отпреди да ме удостои Бог с монашеско пострижение. Към известния от първата публикация текст добавих като илюстрация текста на изпратеното до Негово светейшество Вартоломей, патриарх на Цариградската Църква и подписано от о Бозе почившия Светейши Български патриарх Неофит писмо, изведено от деловодството на Софийска св. митрополия на 16 април 2018 г. с оплакване от „дейността на йеромонах Козма /йеросхимонах Кирил/ и йеромонах Вениамин, братя на Зографската света обител на Света гора – Атон, в диоцеза на богохранимата Софийска епархия, състояща се в извършване на неканонични монашески пострижения, без надлежното благословение от епархийския митрополит и извършване на св. Тайнства в построен без благословение параклис, вследствие на което е създадена псевдо-монашеска групировка и се е оформила структура, чиито възгледи, намерения и действия, под формата на „благочестие“, носят характера на църковен разкол.“

Както може да се види от факсимилето на препратеното от НС Вартоломей до Зографския манастир „Свети Георги-Победоносец“, то не е заведено в деловодството на Вселенската патриаршия, при все че патриарх Вартоломей е известен като добър администратор в традицията на древле просиялата Цариградска Църква. От това се налага единственият възможен извод, че писмото е предадено „на ръка“.

За да се разбере естеството на интригата, трябва да се знае, че йеромонах Вениамин не е брат на Зографската света обител, а е със статут на гостуващ, който беше прекратен през 2023 г. с решение на Манастирския събор, а за неговите действия където и да било другаде манастирът естествено не може да носи отговорност.


Йеромонах Козма, във велика схима Кирил, е написал и изпратил „до Негово светейшество г-н г-н Неофит Митрополит Софийски и Патриарх Български“ собственоръчно написано „Покайно писмо“, заведено в деловодството на Софийска митрополия на 26 юли 2017 г. Същото писмо е обсъждано с НС Неофит от игумена на Зографската обител схиархимандрит Амвросий в ранната есен на 2017 г. и по изявление на Светейшия Неофит е прието, с което случаят е приключен.

Покайното писмо и казусът са обсъдени на 18 септември 2017 г, както това е известно от писмото до патриарх Вартоломей, за което е издаден протокол №11 от същата дата.

Изведнъж обаче на 16 април 2018 г. НС Неофит „решава“ да напише, подпише и изпрати до НС Вартоломей писмото с оплакването от Зографската св. обител.

На какво може да се дължи тази непоследователност при положение, че о Бозе почившият Неофит, Царство му Небесно, беше известен като не по-малко добър администратор и като духовник и човек, който си държи на думата. След като е обявил през есента на 2017 г. случая за приключен пред Високопреподобния Амвросий и присъстващите духовни лица от двете страни, които винаги ще потвърдят това, как може да се обясни категоричното му желание да отнесе несъществуващия проблем към владиката на светогорската монашеска общност?

Обяснението вероятно се съдържа в обстоятелствата около писмото до дядо Вартоломей. Къде се намира НС Неофит на 16 април 2018 г.? Няколко дни преди 18 април 2018 г., когато постъпва в болница Токуда поради проблеми със сърцето, той е в рехабилитационен център в Банкя!

(виж: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/04/18/neofit-e-bil-priet-v-bolnica-ot-sinoda-niama-povod-za-trevoga.374028)


Следователно не би могъл да напише писмото, а и няма никакви впечатления от страна на лекуващия персонал да се е опитвал да работи, ако изключим идването на едно служебно лице, което персоналът е в състояние да разпознае по снимки, публикувани нееднократно в интернет, предявило за подпис купчина документи, които никой не забелязал да са били внимателно разгледани от болния и притеснен за здравето си в този момент патриарх.

Впоследствие друго лице, известно с негативното си отношение към манастира, предава писмото на озадачения Светейши патриарх Вартоломей, който естествено веднага прозира интригата и въпреки че с активното участие на Зографския манастир беше издаден на гръцки и български език изобличителен сборник с материали за противоканонично съмолитстване на цариградския патриарх с римския папа, без колебание го препраща на управителното тяло на Света гора, Кинотиса, за да бъде предадено за сведение на зографския манастирски събор. Сътворителите на интригата са се надявали, че НС Вартоломей е достатъчно засегнат да пренебрегне факта, че за да стигне до него клеветническото послание, то трябва да е предложено за обсъждане на Светия Синод на БПЦ, където да се реши, дали да бъде изпратено оплакването, което обикновено става след надлежно разследване и изслушване на страните.

Написването, предаването за подпис и изпращането на писмото се извършва в нарушение на член 39 от Устава на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, който установява, че: „Българският патриарх представлява Българската православна църква – Българска Патриаршия и от името на Светия Синод влиза в отношения с: предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви; органите на държавната и местната власт в Република България; чужди държави и техни дипломатически представителства в Република България; международни организации и други вероизповедания в Република България и извън нея.“ От името на Светия Синод, но не и в качеството си на Софийски митрополит! За това категорично се разпорежда отново Уставът на БПЦ в член 58, алинея 1: „Правомощията на Светия Синод в пълен състав са: поддържа единството и общението с членовете на светата Православна църква – автокефалните и автономните Поместни православни църкви“. Не е нужен докторат по църковно право, за да разбере достатъчно ясният текст.

Казусът е отдавна известен в св. Синод и плаче за църковен съд, но това не е най-важната грижа на Свещеното събрание, разбира се, особено сега.

Разяснявам всичко това с убеждението, че замесените в интригата ще бъдат изобличени от Бога Всевишни, от Когото никоя неправда няма да се укрие! Бог да пази България! Амин.

                         
    *За да видите илюстрациите в по-голям размер, кликнете върху изображението!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар